Onderzoek waar je energie van krijgt

Aan het begin van het jaar zitten we vol goede voornemens. Minder suiker en alcohol, meer bewegen, minder Netflixen. Binnen een maand merk je dat je goede bedoelingen al weer verwaterd zijn. Het is zo gezellig: samen een drankje nemen, iets bij de koffie, lekker een serietje kijken.

Je kunt het ook anders doen. 2020 was een jaar waarin iedereen zijn leven moest aanpassen, of je dat nou wilde of niet. We zijn nu vol goede moed, maar wat 2021 ons brengt weten we niet. Het is daarom van belang om bij jezelf te blijven. Welke innerlijke bronnen heb je in het verleden gebruikt, waar word je sterker van? Neem de tijd en ruimte om dat te onderzoeken. Waarom doe ik de dingen die ik doe, wat vind ik zinvol, waar voel ik mij gezond bij, waar word ik blij van?

Het kan helpen om te denken: stel dat ik nog een jaar te leven heb. Wat ga ik dan in dat jaar doen? Gelukkig heb je waarschijnlijk veel langer dan een jaar, maar toch kan het je helpen om je prioriteiten te bepalen, om een sprong te wagen. Neem daarvoor de verantwoordelijkheid, durf die verandering aan, sta achter je keuze.

Wanneer je kiest voor een leefstijl die je blij maakt, zul je merken dat je meer overhoudt om met anderen te delen. Daar heeft het afgelopen jaar eigenlijk niets aan veranderd. Maar wel zet de pandemie je aan om nog beter te kijken naar wat goed voor je is. Onderzoek waar je energie van krijgt en leef ernaar.